No és casual l’origen i l’emplaçament del nostre despatx professional. Estem al nucli antic de Tortosa, ciutat bimil·lenària i conjunt historicoartístic.

L’arquitecte Xavier Rollan és resident del barri de la Catedral i implicat en temes patrimonials des dels seus anys de formació universitària.

La rehabilitació és la millor aposta per la sostenibilitat. La nostra idea de rehabilitació és integradora, conservacionista i radical alhora:

  • Integradora: la nostra societat no és conscient del gran valor patrimonial que ens envolta. Lluitem per la preservació dels conjunts històrics i els seus ambients i no només de les quatre peces catalogades per l’administració Pública.
  • Conservacionista: tot un conjunt històric és per sí protegit i hem de conservar els teixits urbans per a les generacions futures. Patrimoni a preservar pot ser un edifici però també una reixa, una porta, un balustre, una font, una columna, un paviment…
  • Radical: on no hi ha res hem de tenir la llibertat compositiva per crear un edifici actual amb una estètica contemporània dins de l’entramat del conjunt històric, sense mimetismes ni historicismes.

Ens preocupa la capacitat de transformació (o destrucció) del segle XXI i les modes canviants que res tenen a veure amb les formes de treball dels 2000 anys d’història d’una ciutat.

Desgraciadament ens ha tocat participar professionalment d’enderrocs que considerem estúpids i innecessaris.

Enderroc del conjunt de cases del Carrer Sant Felip Neri a Tortosa

Transformacions ràpides i contundents que s’emporten el patrimoni a un abocador i empobreixen la idea del conjunt històric.

Històricament les ciutats antigues han evolucionat de forma harmònica i el resultat són ciutats on hem de poder podem trobar restes romanes, edificis medievals, renaixentistes, barrocs, modernistes…

Les ciutats han crescut i continuaran creixent però no valen les solucions dels nous eixamples per als conjunts històrics existents. Una rehabilitació d’un conjunt històric no hauria de basar-se en un enderroc massiu del teixit preexistent.